Kawowy Odlot

Kawowy Odlot

“Koszykarz z food truckiem” - Daniel Grujić, były zawodnik Kotwicy Kołobrzeg i Asseco Gdynia, chciałby jeszcze grać w koszykówkę, ale teraz koncentruje się głównie na parzeniu i sprzedaży kawy. Rozmowa o tym, że warto wykorzystywać każdą szansę, bo kariera sportowca jest bardzo ulotna.
Daniel Grujić / fot. Karol Skiba

 

Dołącz do Premium – czytaj całe teksty i graj w Fantasy Lidze! >>

Pamela Wrona: Jak przyrządzić idealną kawę?

Daniel Grujić: Wszystko zależy od metody. Moją bazą jest kawa z ekspresu kolbowego. Na przygotowanie dobrego espresso składa się kilka czynników, które muszą wystąpić, aby nasza kawa była dobra – woda, która musi być odpowiednio przefiltrowana oraz wysokiej jakości kawa. 

Młynek do kawy, precyzyjne zmielenie ziarna pod daną metodę jest bardzo istotnym elementem, żeby wyciągnąć z kawy to, co ma w sobie najlepsze. Jeżeli ziarno używane do przygotowania espresso będzie zmielone zbyt grubo, to podczas procesu ekstrakcji nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie w kolbie, co spowoduje, że woda nie będzie równo przenikać przez zmielone ziarna. Kawa wyjdzie po prostu zbyt kwaśna, a cały napój będzie słabej jakości. 

Ekspres jest bardzo ważny, ale nie najważniejszy w całym procesie. Te ze średniej półki cenowej też robią dobrą kawę. Na sam koniec potrzebne są podstawowe umiejętności i wiedza, by połączyć wszystkie te elementy.

Zaczyna pan dzień od kawy „po turecku”?
Nie, nie piję takiej kawy. Nie przepadam za typową „parzuchą” jak to mówi Kamil Chanas. Mam zasadę, że pierwszą kawę u siebie zawsze piję ja, a dopiero później obsługuję klientów, aby wyregulować sprzęt i sprawdzić na sobie.

Podobno to właśnie Serbowie rozpowszechnili turecką tradycję picia kawy w Europie.
Można zapytać, czego oni nie rozpowszechnili? Kawa to u nich tradycja narodowa. Nie wiem czy w domu, ale filiżanka espresso na mieście jest obowiązkowa. Koszykarze nie zawsze mają czas na chodzenie po kawiarniach, natomiast taki obraz się tworzy, że w tych stronach kawa jest tym, od czego zaczyna się dzień.

Pan kim się czuje?

Treść dostępna tylko dla
Użytkowników Premium!

Zaloguj się aby zobaczyć dalszą część wpisu!

POLECANE

Nigdy nie grał profesjonalnie w koszykówkę, ale rozumie ją lepiej niż większość trenerów. Ogromny fan piłki nożnej, który już ponad ćwierć wieku pracuje w baskecie na najwyższym poziomie. Furiat, który daje graczom dużo swobody. Człowiek daleki od umiłowania mediów, o którym Netflix zamierza nakręcić wysokobudżetowy dokument. Back-to-back mistrz Euroligi, który dalszych wyzwań zamierza szukać tylko w NBA, za główną przeszkodę uważając kiepską angielszczyznę. Pełen sprzeczności – Ergin Ataman.
Jest taki mem – Ryan Gosling jako dzielnice Berlina. Kreuzberg – hipsterska kurteczka, Neukölln z podbitym okiem, Marzahn okraszony kadrem z „Fanatyka” i tak dalej. ALBA i jej kibice są soczewką uwypuklającą wszelkie cechy stolicy Niemiec, która tak naprawdę z resztą kraju nie ma wiele wspólnego.

tagi

Adam Romański dołącza do grona naszych autorów. Komentator Polsatu Sport będzie publikował swój power ranking ekstraklasy oraz przybliżał sylwetki graczy, którzy powinni znaleźć się w orbicie zaintereswoań kadry narodowej.
20 / 10 / 2022 16:57
– Za każdym razem, kiedy mogło mi się wydawać, że dużo wiem o koszykówce, zostałem sprowadzany na ziemię. Starałem się pytać i dowiadywać jeszcze więcej, czerpać z ich wiedzy. Teraz chciałbym budować swoją markę i swoje nazwisko, aby mówiono, że jest to „drużyna Andrzeja Urbana” – mówi 31-letni szkoleniowiec BM Stali Ostrów, z którym rozmawia Pamela Wrona.
5 / 10 / 2022 18:10
Karol Śliwa bierze na warsztat naszą KoszKadrę i oceniam każdego z zawodników za występy na tegorocznych Mistrzostwach Europy. Polska reprezentacja zajęła w nich czwarte miejsce. Przyznaję oceny od 6 do 1, gdzie szóstka, jak w szkole, jest oceną najwyższą, a jedynka, najgorszą.
21 / 09 / 2022 16:39
– Nasz wiceprezydent powiedział mi ostatnio, że kiedy się do mnie zgłosili, zastanawiał się, po co klubowi dyrektor sportowy. Przecież przez tyle lat nie było takiej potrzeby. Teraz mówi mi, że nie ma pojęcia, jakim cudem tak długo funkcjonowali bez dyrektora sportowego (śmiech) – o swojej roli w SIG Strasbourg w rozmowie z PolskiKosz.pl opowiada Nicola Alberani.
Anwil Włocławek pozwalał rywalom na rekordową liczbę rzutów za 3 punkty, ale była to przemyślana taktyka. Dużo częściej rzucali słabsi strzelcy w drużynie przeciwnika, a specjaliści od trójek mieli gorsze pozycje i notowali spadek skuteczności.
– W Manresie jestem najstarszym zawodnikiem w drużynie i nie ukrywam, że to dla mnie nowe doświadczenie, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Staram się być ostoją na ławce rezerwowych, dawać kolegom trochę spokoju, i na treningach, udzielając im wskazówek – o swojej roli w nowym klubie, współpracy z legendarnym trenerem Pedro Martinezem, ale też o tym, czy zagra jeszcze w kadrze Adam Waczyński mówi w rozmowie z PolskiKosz.PL.
29 / 10 / 2022 14:53
Kibice Crvenej zvezdy i Partizana Belgrad nie darzą się sympatią. Na podstawie tej powszechnie znanej w środowisku prawdy powstał poniższy artykuł, w którym przedzieramy się przez polityczne bagienka, mafijne przedmieścia, by ostatecznie wylądować w zadymionych flarami halach stolicy Serbii.
16 / 08 / 2022 21:10